269834343_6888940551178827_6660046735995651133_n

„Techničky“ Tábor získaly jako první město v ČR univerzální komunální nosič pro zimní i letní údržbu

Technické služby Tábor získaly ještě před Vánoci do svého vozového parku originálního „nováčka“. Jedná se o univerzální komunální nosič pro zimní i letní údržbu.

Podrobně ho představil jednatel TST Michal Polanecký. Švýcarský výrobce Bucher přišel s novým modelem, který dříve sloužil jen k zametání v rámci letní údržby. Teď firma vozidlo vyrábí ve čtyřkolce, která má rovněž plnohodnotnou zimní nástavbu na hrnutí sněhu s radlicí včetně zásobníku na posyp inertním materiálem a solí s rozmetadlem. „Vozidlo budeme používat na zimní i letní údržbu. V létě na něho dáme zametací soustavu s kartáči a budeme s ním uklízet ulice. Vozidlo je kloubové, má výbornou manévrovatelnost ve velmi stísněném prostoru, dokáže elegantně objíždět zaparkovaná auta, do úzkých prostor je to ideální komunální nosič,“ uvedl Michal Polanecký. Vozidlo bude působit po celém Táboře.
Vůz má naftový pohon, elektropohon by byl extrémně finančně náročný a není výkonově vhodný na zimní údržbu. TST využily situace, kdy v koronavirové situaci došlo k ochlazení trhu s nákupem podobných vozů, přičemž tento nosič se všemi nástavbami je v Táboře prvním vozidlem v ČR. „Švýcarský výrobce Bucher ho potřeboval někde nasadit jako ukázkové. Díky tomu jsme ho ve výběrovém řízení získali za 3,5 milionu korun, přičemž katalogová cena je ještě o milion dražší,“ posla Michal Polanecký.
Obsluha se už zaškolila u dodavatele, jak nosič správně používat. Do konce roku 2021 se uskuteční testovací jízdy, aby se před ostrým nasazením zaměstnanci TST se vším seznámili a sžili. „Vše se ovládá dotykovými panely. Je potřeba, aby obsluha dostala vozidlo takzvaně do rukou,“ uzavřel Michal Polanecký.

Sdílejte příspěvek